Blog

Pujada del preu de la llum: oportunitat per a l’autoconsum?

04/08/2021

Comparteix

Dimarts passat 20 de juliol l’electricitat va aconseguir la xifra més alta després de 20 anys, amb una mitjana de 101,82 euros per megavat hora. Aquesta pujada històrica de la llum respon al nou sistema de facturació de l’energia elèctrica, que va entrar en vigor el juny passat. En aquest article explicarem l’origen d’aquestes pujades de preu, i com combatre les mateixes a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

L’1 de juny de 2021 va entrar en vigor a Espanya el nou sistema de facturació de l’energia elèctrica, amb el qual es pretén que els consumidors puguin accedir a una facturació més transparent i que siguin ells els qui decideixin sobre el seu propi consum, amb l’objectiu últim de fer del consum un consum responsable.

Aquest sistema serà aplicable a tots els consumidors, tant als acollits a Preu Voluntari al Petit Consumidor com als consumidors del mercat lliure.  El nou sistema establert per a fomentar el consum responsable, incrementa el cost del kW i penalitza els abusos de consum. D’aquesta manera, s’estableix una discriminació horària, en la qual la facturació per a cadascun dels peatges d’accés és diferent en funció del tram horari en el qual es produeix el consum. En concret, estableix tres trams diferenciats: punta – de 10-14h i de 18-22h, on el preu serà més elevat- pla – de 8-10h i de 22-24h on el cost serà intermedi-  i vall -de 22 a 8h i totes les hores dels caps de setmana i dies festius, on el consum serà més barat-. 

No obstant això, hi ha una part de la factura que no queda regulada i es fixa a través dels criteris del mercat d’energia, la qual cosa ha provocat que abril, maig i juny de 2021 hagin estat els mesos en què l’energia elèctrica ha estat més cara en els últims anys. Aquesta pujada històrica de la llum s’explica, parcialment, pels màxims històrics que ha aconseguit la taxa impositiva del CO₂ a Europa -determinant per a la configuració de les tarifes en el mercat majorista Español-.

Amb tot, qui vulgui estalviar en els costos d’electricitat no sols haurà de planificar el seu consum en funció de les franges dels peatges d’accés, sinó també en funció dels preus del mercat horari d’energia cada dia. A través d’aquesta estructura, s’aspira a incentivar als consumidors a traslladar el consum elèctric de les hores de màxima demanda elèctrica -tram punta- a les hores en què les xarxes tenen menor demanda -hores planes i/o vall- per a així pagar menys en les seves factures. I això precisament, pot obrir una porta per a l’autoconsum fotovoltaic.

Si la nova factura pretén canviar els hàbits dels consumidors, aquells que tinguin plaques solars per a l’autoconsum poden sortir beneficiats. El repartiment entre franges horàries és beneficiós per a aquests usuaris ja que en les hores de més incidència del sol -les hores de major producció d’autoconsum i que més energia es pot generar- és també quan el preu de la llum és més car. Quan més es pot produir amb l’autoconsum, és quan més car és acudir a la xarxa. De tal manera, tota l’energia consumida per les plaques fotovoltaiques és al seu torn, energia que no s’haurà de comprar en les hores punta.

Per tant, començar a autoconsumir energia solar ja no suposa simplement una necessitat per a fer front al canvi climàtic. També suposa la possibilitat de reduir l’impacte dels preus de la llum i els canvis en la tarifa, abaratint el cost de l’energia per a aquests consumidors i fent que les instal·lacions siguin encara més rendibles i s’amortitzin més ràpid.

Últims

articles